top of page

Tante Post en Sinte Stella
Ooit kon ik een staking breken met een bak Stella. En deze week is het weer van dattum.


Een vrachtwagen vol magazines kwam, een hele tijd geleden, aan op de laadkade van Gent X. De chauffeur belde me op. Er was een staking uitgebroken en hij mocht niet lossen van de postmannen. Dus gingen we snel een bak bier kopen, voerden die naar Gent X en bij wonder werden onze magazines toch nog verdeeld. De kracht van Sinte Stella mag bij syndicale acties nooit onderschat worden.


Deze week staan er opnieuw piketten. BPost laat weten dat we beter van de sorteercentra wegblijven: “Door impact op onze sorteercentra verwachten we mogelijks grote hinder voor het lossen van uw post en pakjes. We willen u daarom vragen om vandaag en morgen geen post en pakjes bij ons te leveren.”


De partijen kijken met een vies oog naar Petra De Sutter

Het probleem zit hem bij de krantenrondes. Minister De Sutter heeft de subsidiëring daarvan bruusk stopgezet en iemand moet daar de rekening voor betalen, schrijft ook Stefaan Michielsen in de Tijd: “Het is de ultieme consequentie van de politieke beslissing om de subsidies sterk terug te schroeven dat iémand daar uiteindelijk voor opdraait: de krantenabonnees, de uitgeefbedrijven, BPost en zijn aandeelhouders en/of zijn werknemers.”


Wie raapt de rekening op? Volgens de vakbonden alvast niet de werknemers. En zij rekenen op de steun van de politieke partijen, die met een vies oog naar De Sutter kijken, want na Audi en Van Hool is dit een derde stakingsdossier terwijl zij verkiezingsaffiches aanpappen. Hoe loopt dit af? Met een compromis, dat de hete patat doorschuift naar de volgende regering, denk ik.


En hoe moet het nu, met jouw tijdschriften die onderweg zijn naar de laadkades van de postsorteercentra? De staking is niet algemeen, dus er zitten nog mazen in het net. Het komt erop aan die te vinden. Gebruik je contacten bij het sorteercentrum om tussen de piketten te laveren, of dring aan bij je drukker (of verzender) dat zij je hierin helpen. Hun contacten zijn nu van goudwaarde. De ons-kent-ons mentaliteit bij BPost zit er nog altijd stevig ingebakken – al zal het wellicht niet meer zo opzichtig kunnen als met een bak bier op de laadkade.

Comments


Image by Jonah Pettrich

Dank je wel

om hier te wezen

Heb je collega's of vrienden die ook het virus van bladenmaker opgelopen hebben? Neem ze mee naar dit forum. Samen weten we zoveel meer.

Stuur deze nieuwsbrief naar mijn collega!

Dank je wel!

bottom of page