top of page

Het boek: Kom binnen


‘Kom binnen’ geeft een prachtige rondleiding doorheen het productieproces van een magazine. Een aanrader voor bladenmakers die alle facetten even willen opfrissen.


De vakvereniging Kortom (voor ambtenaren en socialprofit) heeft niét haar usual suspects naar voren geschoven en gaf wat minder bekende gezichten onder haar leden het woord. Dat kan gerust want het boek heeft niet de intentie diepgaande literatuur te zijn.
Een grote groep van co-auteurs bespreekt elk onderdeel van het bladenmaken, kort tot zeer kort. Deze touch-and-go aanpak wordt doorgetrokken naar de lay-out die aanleunt bij een doe-boek voor het derde leerjaar. Voor diepgang is geen plaats, maar wat er staat leest vlot weg.

 

Als ik één puntje van kritiek mag geven: het gebrek aan concrete magazine-ervaring laat zich voelen. Zo bijvoorbeeld de tijdlijn voor een magazine: zeven dagen voor de redactie en twee dagen voor de lay-out. Was het leven maar zo simpel!


Bladenmaken is een caleidoscoop met 101 facetten.

Ook bevat het boek concepten waarvan ik hoopte dat ze ondertussen diep begraven waren zoals ‘het is een goed idee om elke dienst een pagina te geven in het magazine’. Verouderde werkmethodes zoals digitale magazines en focusgroepen worden nog altijd aangeprezen. Aan de andere kant, hedendaagse thema’s zoals GDPR, de distributieprijzen of de huidige tekst-beeld-verhoudingen ontbreken dan weer.


Maar laat dat niet te veel doorwegen in de algemene appreciatie. Als het boek één ding duidelijk maakt, is het dat bladenmaken een caleidoscoop is van 101 facetten – en die worden hier (bijna) allemaal netjes opgelijst.


Kom Binnen - maak een magazine dat je lezer raakt, Marthe Pannecoucke (Kortom vzw) en Luc Van Loon (Communicatie Sint-Niklaas), 122 blz, 29 euro (39 euro inclusief digitaal luik), bestel je hier.

Recente blogposts

Alles weergeven

De ijdelheid van Oost-Vlaamse burgemeesters

Zijn vrouwelijke burgemeesters ijdeler dan mannelijke? Het antwoord is volmondig ja. Prijkt jouw burgemeester met foto in het infoblad van je gemeente? In Oost-Vlaanderen zetten nagenoeg àlle vrouweli

Comments


Image by Jonah Pettrich

Dank je wel

om hier te wezen

Heb je collega's of vrienden die ook het virus van bladenmaker opgelopen hebben? Neem ze mee naar dit forum. Samen weten we zoveel meer.

Stuur deze nieuwsbrief naar mijn collega!

Dank je wel!

bottom of page