Stopt Bpost met bedeling?
Deze ochtend, 27 november '23, vindt het kernkabinet een radioactief dossier op haar tafel. Wie mag de kranten en magazines bedelen tot in 2028? Drie kandidaten hebben zich voor deze aanbesteding aangemeld: Bpost (de huidige bedeler), PPP (onderdeel van het Belgische BD) en het Franse Proximy. Zij dingen naar een budget van maar liefst over 625 miljoen euro, gespreid over vijf jaar.
De FOD Economie, die de aanbesteding voorbereidde, stelt voor de krantenbedeling toe te wijzen aan PPP en de magazines aan Proximy. Tante Post blijft dan met lege handen achter. Het is nu aan het kernkabinet om de finale beslissing te nemen.
Dit was hét migrainedossier voor minister Petra De Sutter.
De aanbeveling van de FOD komt de minister van overheidsbedrijven Petra De Sutter niet slecht uit. Bpost is haar grootste migrainedossier. De CEO van Bpost mocht een jaar geleden zijn bureau leegmaken wegens illegale marktafspraken met DPG Media (Het Laatste Nieuws, De Morgen, ...) en Mediahuis (Gazet van Antwerpen, Nieuwsblad, ...). Daarna volgde een snoeiharde audit over nog meer gesjoemel bij Bpost. Dat politici wat afstand willen creëren tussen henzelf en al die schandalitis is niet onlogisch.
Maar de sociale gevolgen zijn niet min. Met 125 miljoen euro per jaar betaal je vlot 2.500 full time personeelsleden. De vakbonden binnen Bpost proberen dan ook hun bevriende (lees vooral PS) ministers in stelling te brengen.
Heeft dit gevolgen voor onze gemeentebladen, stadsbladen, personeelsbladen, … ? Strikt genomen gaat het enkel over de publieksmagazines genre Humo en Libelle. Maar als Bpost niet langer een distributiekanaal kan rechthouden voor deze klassieke magazines, hoe kan het dan nog onze bladen verdelen? Moeten we binnenkort overstappen naar Proximy? En who the fuck is Proximy? Meer nieuws binnenkort.
Comentarios