De hemel in Parijs
Zo moet de hemel eruitzien: rijstpap met gouden lepeltjes, in leder gebonden boeken en strips van Lucky Luke. Een klein zuchtje en een brede glimlach, dat maakte de leeszaal van de Bibliothèque nationale de France (BnF) bij mij los.

De bibliotheek heeft in Parijs meerdere vestigingen waarvan de Très Grande Bibliothèque (herdoopt tot BnF François-Mitterand) de bekendste is, en de vestiging in rue de Richelieu de oudste. Die ging recent open voor het publiek, na een grondige renovatie met een adembenemend resultaat. Een must see voor de culturo’s. De subliem gerenoveerde zalen hebben één manko: het ruikt niet naar oude boeken, het ruikt nog naar nieuw. Geduld, beste mede-bibliofiel, geduld.

En natuurlijk, de bibliotheek heeft een eigen trimestrieel tijdschrift: Chroniques, dat net haar honderdste editie vierde. Het glimlachen blijft maar aanhouden, ook als je thuis in het magazine duikt.
Je moet weten dat de bibliotheek ook 14 kilometer archief heeft met eeuwenoude kaarten en wereldbollen. En sinds kort hoort daar een Lego-bol bij. Het magazine beschrijft met semi-wetenschappelijke ernst hoe vijf bibliothecarissen een halve dag in de weer waren om een Lego-set van 2.585 stukjes in elkaar te zetten tot een wereldbol. Toen het laatste Legoblokje op zijn plaats geduwd werd, barstte op het département des Cartes een applaus los. De globe kreeg een plek naast hun oudste wereldbol, van vijf eeuwen geleden.
Bijzonder geslaagd is de agenda: een apart boekje (in ‘handtasformaat’), geniet in het hart van het tijdschrift. Het brengt luid en duidelijk de boodschap: er valt veel te beleven in de bibliotheek aan debatten, optredens, wetenschappelijke presentaties…
De vakliefde spat uit elke pagina en is de kracht van dit magazine. Eén punt van twijfel si vous permettez: de vormgeving. Het lay-outmodel doet sterk denken aan de grids die we gebruikten in de nul-jaren, kort na de eeuwwisseling. Het gebruik van de ‘halve kolom’ waarin een streamer of contactinformatie stond. De titel in twee lagen, met twee verschillende corpsgrootten. Eerlijk gezegd was de vormgeving voor de remake vijf jaar geleden een stuk straffer. Maar laat dat geen rem zetten op het enthousiasme. En voor de lay-out-geeks: de voorbije edities met betere layoutschema’s zijn nog online te vinden en daar zitten pareltjes tussen.
Je gratis abonneren op het magazine doe je hier.
Meer info over deze prachtige bibliotheek vind je hier.
Tip: boek hier een geleid bezoek in de BnF Richelieu.
Vier hoera’s
Elke titel staat in een ander lettertype: met zoveel vrijheid maak je elke vormgever blij die zelfs lego-blokjes als letters kan gebruiken.
De lijst van medewerkers: telt zeventig namen! Dat is een luxe en toont hoe gedragen dit magazine wel is.
Agenda in het midden, in een apart boekje. Je kan er niet naast kijken.
Toffe rubriek: ‘3 questions au collectionneur’. Met andere woorden, je laat je klant aan het woord.
Recente blogposts
Alles weergevenBruin, dus. Het kleur van het jaar is chocomouse bruin. En die kleur capteert volgens Pantone ‘the global zeitgeist’. Voor 2025 koos...
コメント