Auteurs en hun voordelige regeling
De saga van auteursrechtenvergoeding kabbelt verder. Een Arrest en wat tips.
Heb je in je team redacteurs en vormgevers die genieten van de auteursrechtenregeling? Voor freelancers is er geen probleem. Maar voor mensen in loondienst is het een open vraag: kunnen zij nog beroep doen op de fiscaal voordelige auteursrechten?
Minister van Financiën Vincent Van Peteghem was helder: hij wipt de IT’ers uit de regeling. De schatkist kan zo op fors meer inkomsten rekenen want volgens de minister is ‘de IT-sector een van de voornaamste gebruikers (zo niet de voornaamste gebruiker) van de voordelige fiscale regeling’.
De IT’ers lieten niet zomaar begaan en trokken naar het Grondwettelijk Hof. Dat heeft hen in een arrest van 15 mei ongelijk gegeven. Ze vallen buiten de regeling van de auteursrechtenvergoeding. Die deur is door het Grondwettelijk Hof stevig dichtgespijkerd.
De vraag is nu: stopt het hier? Of komen de redacteurs en vormgevers ook in het vizier? Een definitief helder antwoord vinden we niet in het Arrest – om de eenvoudige reden dat het niet over hen ging, enkel over computerprogrammeurs. Maar er valt wel degelijk zijdelings belangrijk nieuws te rapen.
Er is hoop
De minister geeft de redacteurs en vormgevers hoop zonder hen bij naam te noemen. Niet alleen kunstenaars, zegt hij, kunnen van de regeling genieten. Hij stelt dat ook andere groepen onder de goedkope regeling vallen. Maar die moeten wel voldoen aan twee eisen.
Op papier
De eerste eis is eenvoudig: het moet gaan over een ‘mededeling aan het publiek, voor openbare uitvoering of opvoering, of voor reproductie’.
Dit is eenvoudig te regelen: schrijf in de arbeidscontracten (of via een addendum bij het arbeidscontract) dat redacteurs of vormgevers hun auteursrechten overdragen ‘voor mededeling aan het publiek, voor openbare uitvoering of opvoering, of voor reproductie’. Klaar.
"Een beetje regide belastingcontroleur veegt alles meteen van tafel."
Onregelmatig en wisselvallig
De tweede eis is minder eenvoudig. De inkomsten moeten ‘op onregelmatige en wisselvallige wijze worden verkregen’. Dat is op het lijf geschreven voor een auteur die om de twee jaar een misdaadroman publiceert. Die wisselvalligheid zit ook ingebakken in het beroep van freelancers. Hun inkomen varieert van maand tot maand. Maar wat met een journalist in loondienst, met een vaste maandelijke wedde?
De minister van Financiën schuift die hete patat door naar zijn belastingdiensten: “deze analyse zal uiteraard worden uitgevoerd door de diensten van de FOD Financiën op basis van de wet en de interpretaties die daaruit zullen worden afgeleid”.
Met andere woorden: het is aan uw belastingcontroleur zelf om te beslissen. Da’s niet geruststellend. Een beetje regide denkend controleur (en ja, die zijn er…) veegt meteen de vaste weddes van tafel, want een vaste wedde is duidelijk niet ‘onregelmatig en wisselvallig’.
En toch. Er zijn tegenargumenten.
Tip één: maak de inkomsten ‘wisselvallig’ door elke medewerker een ander percentage in zijn loon als auteursrechtvergoeding te geven. En verander dat percentage om de – pakweg – twee jaar, op basis van zijn takenpakket.
Tip twee: je staat hierin niet alleen. Alle grote persbedrijven gebruiken voor hun personeel een auteursrechtenvergoeding. De grote jongens sluiten hiervoor overeenkomsten af met de fiscus (‘de ruling’). Ik zou adviseren om de rulings van de grote mediabedrijven af te wachten. Zij hebben meer impact om het resultaat in de gewenste richting te duwen. Je kan later naar die rulings verwijzen: wat voor hen mag, mag ook voor jou.
Alleen, de fiscus weigert tot nog toe over auteursrechten een ruling te geven, omdat ook voor de fiscus de wettelijke regeling nog te veel vraagtekens bevat. De fiscus wacht nu op een 'circulaire' met het standpunt van de (nieuwe) Minister van Financiën die klaarheid schept. Hoe zal die circulaire eruit zien? Het laat zich voorspellen dat de kersverse minister wellicht niet zal kiezen om al meteen alle krantengroepen te vijand te maken. Minister De Sutter heeft met de postregeling bij de persjongens al vrij veel schade aangericht. Die eerste klap in het gezicht hebben de mediabonzen nog genomen. Ik kan me moeilijk voorstellen dat ze ook de andere wang zullen aanbieden.
Conclusie: echt 100% zekerheid is er nog niet. Maar het Arrest zet alvast duidelijk de deur open. Nu is het wachten op de circulaire van de Minister van Financiën en daarna de rulings voor de grote mediabedrijven. Tot dan houdt de fiscus zich op de vlakte.
Comments