top of page

Waarom digitaal duurder wordt

  • Foto van schrijver: Frank Goetmaeckers
    Frank Goetmaeckers
  • 8 apr
  • 2 minuten om te lezen

Google, Oracle, Microsoft en compagnie zaten letterlijk op de eerste rij in het Witte Huis toen Trump de eed aflegde. Ze wisten wat komt. De Trumpiaanse handelsoorlog zal hun producten duurder maken. En wij zullen dat betalen.



Trump heeft een eerste salvo gelost. Het is nog even wachten op het Europees tegenvuur. Dat kan drie vormen aannemen. Spoiler alert: ze kosten je alle drie geld.

 

Scenario 1: Afdokken

 

Europa kan ervoor kiezen om op haar beurt invoerbelastingen in te voeren op alles uit Amerika. Je eigen HP-computerpark, de cloud-abonnementen van Microsoft of je advertenties op Instagram zullen fors meer centen kosten. Europa incasseert de extra belasting met de glimlach en wij zullen afdokken.

 

Scenario 2: MEGA!

De Amerikaanse IT-bedrijven zagen die bui al hangen en bereiden zich momenteel voor op zo’n scenario via de ‘European Sovereign IT Movement’. Laat me dat concreet maken met een voorbeeld uit de cloud-sector: er wordt bijvoorbeeld een cloudcenter neergepoot in Luxemburg, 100% gehost in Europa, onder Europees beheer en met Europees personeel.

 

De Amerikaanse IT-bedrijven stappen hiermee in een Trumpiaanse logica: de Amerikaanse president wil bedrijven en jobs naar het eigen land halen. De ‘European Sovereign IT Movement’ gaat ervan uit dat Europa hetzelfde wil. Make Europe Great Again, zoiets. Het letterwoord MEGA heeft wel iets, vind ik.

 

Wat zijn de gevolgen van dit ene voorbeeld? Dertig extra jobs, een mini-jaarrekening neergelegd in Luxemburg-stad en belastingen betaald aan het Groothertogdom. Het is een kleine middenvinger naar Trump, die net het omgekeerde bereikt van wat hij nastreeft.

 

Zal dit scenario de prijzen die wij betalen opdrijven? Vanzelfsprekend. Het kost altijd meer om een cloudcenter neer te poten in Luxemburg dan in Bangladesh.

 

Scenario 3: Tax the rich!

 

Het Europees tegenvuur kan ook een andere vorm aannemen. Europa is al langer boos op de Amerikaanse IT-bedrijven die hier miljarden binnenrijven en niet meer dan een symbolisch bedrag aan belasting achterlaten. Je krijgt het niet meer uitgelegd dat bakker Jacquet 25% winstbelasting moet betalen en Mark Zuckerberg… niet.

 

Binnen Europa smeult de idee om Mark een minimumbelasting op te leggen in het land waar hij zijn winst maakt. We vonden hiervoor in 2022 een medestander in president Biden en zijn Corporate Alternative Minimum Tax (CAMT): bedrijven met minstens een miljard dollar winst zouden een minimumbelasting van 15% betalen. Dat zette de deur open voor een gelijkaardig Europees plan. Maar de CAMT liep vertraging op in het Amerikaanse Congres. Het laat zich raden wat Trump vindt van extra belasting op bedrijven… Tegelijk werden de Europese plannen verticaal geklasseerd.

 

De handelsoorlog van Trump vormt nu plots het ideale excuus om die plannen uit de Europese schuif te halen.

 

Zal dit scenario de prijzen die wij betalen opdrijven? Vanzelfsprekend. Mark zal die kost netjes doorrekenen in zijn prijszetting. Of dacht u dat hij zomaar minder winst wil maken? (luid gelach op de tribune)

 

Welk scenario het ook wordt, bereid je voor op prijsstijgingen. Je IT-budget voor 2025 is nu al aan herziening toe!  

 

 
 
 

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Image by Jonah Pettrich

Dank je wel

om hier te wezen

Wil je op de hoogte blijven van wat hier gebeurt? Elke maand sturen we een mail met een overzicht van de recente blogs. Schrijf je hieronder in. Zo mis je niks. Gratis!

Mail me maandelijks een overzicht van de nieuwste berichten!

Dank je wel!

bottom of page