top of page

Auteursrecht betalen, moet dat?

Je krijgt facturen van redacteurs en fotografen, met een aparte berekening van de auteursrechten. Meer werk omdat je twee betalingen moet doen, ééntje aan de freelancer en ééntje aan de fiscus. Meer werk voor jou? Moet dat? Kortweg: ja. Ook die tweede betaling is verplicht.


Heel de regeling is bijzonder complex. Klopt het percentage wel dat de freelancer als auteursrecht opgeeft? Komt de freelancer niet boven een limiet uit, waarbij hij geen recht meer heeft op het auteursrecht? Hoe zit het met de BTW? Dat is voer voor specialisten, maar het goede nieuws : het is de freelancer die in de gaten moet houden of hij binnen de lijnen van de fiscus blijft. Zoniet wordt hij/zij gesanctioneerd. Jijzelf hoeft niks, behalve dan de betaling doen aan de fiscus - precies zoals ze op de factuur staat.

Als de berekening op de factuur niet klopt, is dat de verantwoordelijkheid van de freelancer, niet van jou.

Recente blogposts

Alles weergeven

De ijdelheid van Oost-Vlaamse burgemeesters

Zijn vrouwelijke burgemeesters ijdeler dan mannelijke? Het antwoord is volmondig ja. Prijkt jouw burgemeester met foto in het infoblad van je gemeente? In Oost-Vlaanderen zetten nagenoeg àlle vrouweli

コメント


Image by Jonah Pettrich

Dank je wel

om hier te wezen

Heb je collega's of vrienden die ook het virus van bladenmaker opgelopen hebben? Neem ze mee naar dit forum. Samen weten we zoveel meer.

Stuur deze nieuwsbrief naar mijn collega!

Dank je wel!

bottom of page